Around the World in 80 Years: een eerbetoon aan Panamarenko

Bart Ramakers: “Medio december 2019 verzamelde ik een fijne selectie beroemde mensen op een foto die herinnert aan het boek van Jules Verne: Rond de wereld in 80 dagen. Het moest een eerbetoon zijn aan Panamarenko, de grote kunstenaar die Vlaanderen leerde dromen en durven. Guy Mortier, Rob Vanoudenhoven, Mark Uytterhoeven, Bart Persoons en Stijn Meuris vergezelden bij die gelegenheid  Eveline en Pana in deze Caravaggio-achtige scène. Ik heb de afgelopen drie jaar de zeldzame kans gehad om met Panamarenko te spelen en foto’s te maken, en deze shoot was zeker de meest grappige. Terwijl de voormalige hoofdredacteur van Humo beweert dat hij gedurende 6 uur stokstijf moest staan, gedurende welke heel weinig werd gesproken, zegt mijn chronometer dat het 39 hilarische minuten duurde, een tijd die vooral werd besteed aan praktische grappen en plezier maken.

Panamarenko belichaamt Phileas Fogg, de hoofdpersoon van het boek van Jules Vernes, terwijl hij zijn plan toont om in 80 dagen de wereld rond te reizen aan de heren van zijn club. Die zetten geld in op de uitvoering van zijn onderneming, terwijl Phileas’ assistent Passepartout tot zijn verbazing ontdekt dat de belangrijkste kaart, een schatkaart, op de buik van de Indisch ogende Eveline getatoueerd is. Ze is inderdaad de schat die Phileas na 79 dagen terug zal brengen van zijn reis.

Twee dagen na deze feestelijke fotoshoot stierf Panamarenko onverwacht. Hij liet ons achter met een grote leegte en een gedenkwaardig beeld, een eerbetoon aan iedereen die zijn dromen durft te laten waar worden.”

Het werk is beschikbaar in 2 formaten in een totaal van 10 exemplaren. Mail bart [a] bartramakers.com voor meer informatie.

De plotselinge dood van Panamarenko maakte een grote indruk. Bart Ramakers moest er iets over schrijven.

Geniet van de videos over Bart Ramakers’ samenwerkingen met Panamarenko en Eveline Hoorens !